Katabatiska vindar

Det finns olika typer av fallvindar och en sort av sådana är de så kallade katabatiska fallvindarna. De uppkommer när kall luft över en glaciär eller en bergskedja strömmar ner över lägre liggande områden.

Katabatiska vindar 1

I Antarktis förekommer det särskilt på våren då havet värmer luften ovanför, vilket får luften att stiga. Denna luft måste då ersättas av ny luft och den luften kan endast komma ifrån land där isen täcker marken och denna luft kan vara extremt kall.

Katabatiska vindar 3

Den vind som alstras på detta sätt kan nå orkanstyrka, vilket tillsammans med temperaturen gör den extremt farlig. Avkylningseffekten blir enorm. Ändå är det detta som pingvinerna måste stå ut med och överleva, vilket visar hur anpassningsbar naturen faktiskt är.

Katabatiska vindar 2

En piteraq är inuitiska för en katabatisk vind som uppkommer under kalla vindstilla nätter över den Grönländska inlandsisen. Den kalla luftmassan dras av gravitationen ned och utför sluttningar, men just genom raviner och klyftor tvingas luften samman och vindstyrkan ökar då och kan accelerera upp till dubbla orkanstyrkan, vilket innebär vindar på upp mot mer än 60 m/s. Orkan är en vindstyrka på minst 32,7 m/s.

En annan känd och beryktad katabatisk vind är boran. Den förekommer vid Adriatiska havet och i Turkiet,Grekland, Balkan och Ryssland.

Om fallvindar kan du läsa på SMHI:s hemsida.

Om piteraq kan du läsa på Illustrerad vetenskap.

Om vindens avkylningseffekt kan du läsa på Wikipedia.

Om boran skriver Wikipedia och om boran vid adriatiska havet kan du läsa på MittResVader

Läs också om Extrem vädersituation på Vetenskapsbloggen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: