Det extrema björndjuret

Ett otroligt litet djur

Björndjuret, eller som det också kallas, trögkrypare, har fått det latinska namnet  Tardigrada, vilket härleds ur tardus, långsam, och gradus steg.

Björndjuret är ett mycket litet djur på som mest en millimeters längd och lever i huvudsakligen i vatten, men kan också hittas på land. Och det tycks inte finnas någon miljö som är för ogästvänlig för att ta livet av dem. De är kanske de tåligaste organismerna på jorden. Vissa av dem kan överleva långa tider utsatta för stark strålning. Man har i experiment kylt ned dem till endast några grader över den absoluta nollpunkten och de har överlevt. Det vill säga att man kylt dem till nära noll grader på Kelvinskalan, vilket motsvarar −273,15 °C på Celsiusskalan. Vid den temperaturen är helium flytande.

Men inte nog med det. Björndjuren tål även kokande vatten och de är så tåliga att inte ens vakuum tar livet av dem. De har tagits med till ISS, den internationella rymdstationen och överlevt vistelsen i rymden utanför ISS! Man säger att de övergår i ett så kallat kryptobiotiskt stadium, alltså ett stadium som innebär en helt eller nästan helt avstängd ämnesomsättning, metabolism. 

En intressant site på nätet är APOD, Dagens astronomiska bild. Där får man även förklarande text på engelska. 

Den som aldrig har besökt APOD tidigare kan förvånas över att det ibland förekommer bilder som inte direkt har med universum att göra, som i det här fallet när man presenterar björndjuret.


Björndjur-APOD

Se fler vetenskapliga bilder på björndjuret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: