Nyfunnen apa

Ny apa

 

 

Den nya arten kallas lesula av lokalbefolkningen och har fått det vetenskapliga namnet Cercopithecus lomamiensis.

Den upptäcktes av en slump när forskare i juni 2007 råkade få syn på ett ungt exemplar i fångenskap i en inhägnad i staden Opala i den centrala delen av Kongo-Kinshasa.” / DN, läs mera

”Lesulan är närmast släkt med ugglemarkattan (Cercopithecus hamlyni), en annan regnskogsapa med utbredning längre österut. De båda arterna skiljer sig åt utseendemässigt. Ugglemarkattan är mycket mörk och har en ansiktsteckning som, precis som namnet antyder, liknar en ugglas.

Lesulan däremot, är mycket ljusare, och har anletsdrag som ser ut att ha lånats från en vis gammal gubbe. I övrigt liknar den en typisk markatta. Den tillhör de större arterna inom släktet med en vikt på upp till sju kilo.

Enligt forskarna, som beskriver arten i Public Library of Science, är den inte ovanlig och det är oklart varför den inte upptäckts tidigare.” / SvD

”Lesulans utbredningsområde  på minst 17 000 km², är ett låglänt regnskogsområde och ligger mellan mellersta loppet av floden Lomani och övre delen av floden Tshuapa. Upptäckten publicerades 2012 i PLOS ONE.

Lesulan är skygg, men inte ovanlig i sitt utbredningsområde. Att den så länge varit okänd beror troligen på att utbredningsområdet först under senare tid undersökts närmare av biologer. Bland lokala jägare var lesula, som är artens namn hos den lokala Mbole-stammen, känd sedan tidigare.

Lesulans närmaste släkting är Hamlyns markatta, ugglemarkatta, som har sitt utbredningsområde något längre österut, öster om Kisangani och Kindu i Kongo-Kinshasa samt i nationalparken Nyungwe i Rwanda.

Storlek och utseende

Lesulan är en medelstor, långlemmad apa med en slank kropp. Vuxna hannar uppnår en kroppslängd (huvud och bål) av 47–65 centimeter och en vikt på 4–7,1 kilo. Vuxna honor är 40–42 centimeter långa och väger 3,5–4 kilo.

Ickebehårad hud i ansiktet, ögonlock och öron varierar i färg från grå/skär till gulaktigt brunt. Kinder, strupe och halsens övre del är gulbruna, i kontrast till det svarta på halsens nedre del och bröstkorgen. Hud och hår på skuldror och överarmar är svarta. Hår på kroppen är i band gulbrunt eller bärnstensfärgat och svart. Typiskt är att nedre delen av hårstråna varierar från vitt till svart över grått och sedan högre upp har tre till fyra band av gulbrunt/bärnstensfärg.

Matvanor

Lesulan har av det upptäckande forskningsteamet observerats livnära sig på bladfästen, mogna och omogna frukter, blomknoppar, …” / Wikipedia

 

Mer om apor:

”För första gången har forskare sett vilda bonoboer äta upp en medlem av sin egen art.” / Forskning och framsteg.

”Bonobo (Pan paniscus), även kallad dvärgschimpans, är tillsammans med den vanliga schimpansen de människoapor som genetiskt är närmast besläktade med människan.” Läs mera på Wikipedia.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: