Mins ni Voyager 1?

Och undrar ni vad som har hänt med denna satellit?

Voyager 1 sändes upp 5 september 1977 för att utforska de yttre planeterna. Inget föremål skapat av människan befinner sig längre bort från jorden än denna satellit.

Under resans gång har den skickat data till jorden som helt har förändrat vår bild av solsystemet. Bland annat upptäckte den aktiva vulkaner på Jupiters måne Io.

 

Voyager 1 upptäckte också nya ringar och månar kring Saturnus. Den upptäckte också att jupitermånen Titan hade en oväntat tät atmosfär, men saknade instrument för att kunna se genom denna. Titan användes för att ändra satellitens riktning för att styra mot Uranus och Neptunus, men Pluto kom den tyvärr inte i närheten av.

Nu är Voyager 1 på väg ut ur heliosfären, det vill säga den del av universum som står under inflytande av solens strålningspåverkan. Utanför denna sfär är det den yttre rymdens strålning som dominerar.

Passagen av denna gräns har vetenskapsmännen väntat på, men eftersom man inte vet exakt var gränsen går har man inte heller kunnat sagt när passagen ska ske. Nu har man fått indikation på att  Voyager är på väg att passera gränsen och man har detekterat en ökad strålningsaktivitet som ett tecken på detta. Diagrammet nedan visar detta.

 

Läs mera på APOD.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: